zaterdag 31 mei 2014

Laatste optie voor de mislukte vogelfotograaf

Zoals altijd en overal 'past er op ieder potje wel een dekseltje'.  Zo ook wanneer je als vogelfotograaf totaal mislukt bent.

Er bestaat een vogeltje dat totaal niet in mensen geïnteresseerd is.
Het is niet bang, het bedelt niet -  het is gewoon totaal, volkomen niet geïnteresseerd in al die 'oh!' en 'wow!' roepende wezens die met lange, zwarte ogen over de grond wentelen of balanceren op de rand van het hoge klif terwijl ze niet kunnen vliegen. Af en toe wandelt er zo'n vogeltje wat nieuwsgierig op zo'n wezen af en kijkt met een blik van 'waar ben JIJ mee bezig??',  om zich vervolgens weer te wijden aan de eigen besognes.

Staffa

En dus reis ik af naar het eiland Mull en vandaar - tegen al mijn principes in - met een klein bootje vol toeristen richting Lunga.

Op Lunga zwermt het gezelschap uit. Bij gebrek aan een steiger klauter je over de rotsen aan wal en vervolgens volg je een kort, steil pad het klif op.

En dan?  ..............  dan roep ook ik "WOW!!'

De papegaaiduikers storen zich niet aan mensen


Een onbeschrijflijk tafereel.

Op het grasland boven op het klif scharrelen honderden papegaaiduikers. Ze zijn druk met het graven van lange gangen onder de grond om een nest in te bouwen. Die gang is, net als de wegen op het eiland Mull, een eenbaansweg, zodat er gewacht moet worden tot de tegenligger naar buiten komt.

Even wachten tot de weg vrij is


Jouw beurt..!
Papegaaiduikers overwinteren op volle zee en vormen al paartjes voordat ze aan land gaan om te nestelen. Dat weerhoudt ze echter niet om flink te 'snoezelen': ze wrijven daartoe in rap tempo de snavels langs elkaar.

'I love you!'
De overige papegaaiduikers generen zich niet om zich te mengen in een dergelijk romantisch samenzijn - of misschien nemen ze er wel aanstoot aan, wie zal het zeggen. Hoe dan ook, zodra er een paartje gaat 'zoenen', storten de omstanders zich op het verliefde stel. Dat gaat allemaal razendsnel. Efficiënt zou je haast zeggen.

Gapen...
Af en toe moet je als papegaaiduikerman ook wat machodingen doen. Je zit toch maar te wachten totdat het jouw beurt is om werkzaamheden aan het nest te verrichten.
Hangmannen...
Ze openen de bek ('gapen') en ademen diep in, zodat de borst opzwelt en ze imposanter lijken dan ze zijn. Ook zetten ze de vleugels uit, alle beetjes helpen. En dan dagen ze uit.
Komt het tot een gevecht, dan kan het er verhit aan toegaan en kan het gebeuren dat de vechtersbazen al rollebollend samen over de rand van het klif vallen.
Het werkelijk grandioze aan deze strijd is dat de vechtpartij veel toeschouwers onder de 'puffins' (de Engelse benaming is wel zo leuk, vind ik) trekt. Als een bokswedstrijd in de mensenwereld!

:"Jippie! Er gaat gevochten worden .... !"


Wat een fantastische vogels!Omdat de vogels heel dicht te benaderen zijn, concentreert de ware vogelfotograaf zich op vliegende puffin. De ultieme uidaging, begrijp ik! Want ze zijn snel!

'Doei! tot zo ..!'
Als ik in het gras zit, duikt er naast mijn voeten ineens een puffin op uit een bijna onzichtbaar holletje.  Zo gaat dat hier!Afijn, iedere fotograaf zal begrijpen dat 2 uurtjes op het eiland niets is. De tijd vliegt voorbij. Zeker als ik me ook nog een tijdje bezig houd met een Kuifaalscholver die op nog hoger gelegen kliffen een nest bouwt. Volledig kansloos natuurlijk qua foto: een zwarte vogel, wit uitgeslagen rotsen en een felle middagzon. Maar het is wel een geweldig gezicht, de vogel in gevecht met zijn grote, onhandige takken.

Klungelen met veel te grote takkenKuifaalscholver
Helaas, de tijd is om! Ik zou hier de hele dag kunnen blijven liggen in het gras (pas op dat je niet op een nest gaat liggen!) en kijken naar de in-de-mens-niet-geïnteresseerde papegaaiduikertjes!

En dan te bedenken dat de puffins in de noordelijker streken als een delicatesse worden beschouwd, geroosterd op een vuurtje......
De excursie naar Lunga houdt geen rekening met zacht licht en gouden uurtjes.  De boot vertrekt om 11.00 uur in de morgen en doet eerst het eiland Stafffa aan, zodat je op het voor fotograferen ongewenste tijdstip van half drie in de middag op Lunga arriveert. Maar of je een prachtige dag met een bijna strak blauwe lucht dan als nadeel moet ervaren... ?!

Hier vergeet je zelfs even de 557 mossoorten die op Mull te vinden zijn!

10 opmerkingen :

 1. Wat een fantastisch eiland is dat en wat heb je het leuk beschreven Albertine. Puffins staan wel heel erg hoog op mijn wensenlijstje. Ik vind ze zo mooi en grappig. Wat zal het moeilijk zijn om na 2 uur weer te moeten gaan. Mooie portretjes en goede foto's van "vogel in landschap". Ik hoop ook ze ooit te kunnen zien.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, dan is dat ook een eiland voor mij, denk ik. Van vogelfotografie bak ik ook niet zoveel, dus dit moet een optie zijn. Maar zonder gekheid, prachtige serie, Albertine. Maar wat ik minstens zo leuk vind is de manier zoals je ons met je verhaal meeneemt. Ik heb je serie met plezier bekeken en gelezen. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja als het voor een zich niet-vogelfotograaf noemer al zo'n feestje is dan zegt dat wel genoeg over dit eiland.
  Prachtige blog met zoals altijd een fraaie begeleidende tekst, leuk!
  Wat zijn het inderdaad bijzondere vogels en volgens mij zit er toch echt wel een vogelfotograaf in jou verborgen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Albertine,

  Heel leuk om een vogelsoort eens uitgebreid door jouw bril te zien. Aan de hele reeks is inderdaad duidelijk te zien dat je geen vogelfotograaf bent. Niet omdat de kwaliteit niet goed is, integendeel zelfs de foto's zijn prachtig, maar meer omdat je overal bijna het landschap zo'n grote rol laat spelen. Bijna geen een vogel clos-up in beeld tegen een egale achtergrond. Misschien is jouw wijze wel vele malen mooier, Het geeft in ieder geval veel beter weer hoe zo'n dier leeft. Het verschilt niet zoveel van jouw manier van flora fotograferen, want ook daarin laat je vaak een heel biotoop zien. Ik vind je serie foto's in ieder geval prachtig, zeker ook omdat dit een soort is die natuurlijk fantastisch is. Vooral niet opgeven om zo af en toe eens een vogel te fotograferen met deze stijl. Machtig mooi namelijk.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha! Vogelen voor Dummies ;-)
  Nou zo wil ik ook wel zo'n dummy zijn, wat lijkt het me fantastisch om dit mee te maken.
  Heel mooi hoe de papegaaiduikers in hun leefgebied in beeld hebt gebracht, echt een heel aansprekende serie.
  Het harde licht is een pietsje jammer, maar daar kan je niks aan doen, en het is evengoed genieten hoor.
  Groeten Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh oh wat mooi allemaal en wat schrijf je het ' pakkend ' gr joza

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie serie, prachtig zijn ze die papegaaiduikers. Dit is eens een heel ander blogje van jou, maar zeker heel geslaagd. Geen mislukte vogelfotograaf hoor, hier zitten toch een paar mooie plaatjes tussen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hello.

  Great photographing. Design, composition and ideas. Very sweet atmosphere.

  Greetings and hugs.

  Have a good DAY. From Japan, ruma❃

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kwam per ongeluk op je site en heb eventjes stilletjes genoten van die prachtige schepseltjes. Het is een delicatesse om naar te kijken, toch niet om op te eten :(

  BeantwoordenVerwijderen