vrijdag 20 september 2013

Zomer voorbij

Als het Slangenkruid gaat bloeien, weet je dat de zomer ten einde loopt .....


Zo sta je nog bij de net uit het ei gekropen lepelaars, voordat je het weet lig je al weer in het gras voor de start van het paddenstoelenseizoen.

Het bloggen is er flink bij ingeschoten. Veel zwerftochten, in een poging om een aantal  lopende projecten min of meer af te ronden, zorgden ervoor dat de zomer voorbij vloog en de map 'nog te verwerken foto's'  uitpuilt.

Gestreepte witbol op een vroege morgen begin juli


Na de Wilde orchideeën, de bloeiende grassen, het Paardenbloem- en overige gele composietenproject, het Schermbloemenproject en het Ereprijzen-project (deels al wel te vinden op mijn website www.yavannah.nl) was daar ineens deze Boomwrat:

Gewone boomwrat


En dat bracht de Slijmzwammen weer in beeld.

En de paddenstoelen.

Het is begin september en nog tropisch warm en al wekenlang is er hier in westen nauwelijks een druppel regen gevallen. Toch zijn er al dappere paddestoelen te vinden die gewoon hun ding doen, lak aan het weer.

Eekhoorntjesbrood


Als ik dan op Elswout ook nog deze kabouterdroomvilla tegenkom, ben ik weer helemaal om wat betreft de paddestoelen.

Eigenlijk had ik besloten de paddestoelen maar te laten voor wat ze zijn.
Paddestoelen zijn namelijk een heel gedoe: je moet ruiken en proeven, hoedjes proberen los te trekken, steeltjes bekijken, lamellen bekijken, aanhechting bekijken, worteltjes bekijken en dan ook nog de omringende bomen determineren, een sporee maken en dan moet alles ook nog acceptabel op de foto, zonder een detail te missen (maar om de een of andere onbestemde reden mis je altijd nèt dat ene voor de betreffende paddestoel zo essentiële detail), en dan moet alles eigenlijk nog onder de microscoop. En als je dan geluk hebt kun je er een naam op plakken.

Ik kan wel eens jaloers zijn op mensen die niet alles willen weten, die gewoon denken 'oh, mooie paddestoel!', een foto maken en in de familiekring en op de fora trots de paddestoel als "Mooie paddestoel" presenteren.
Het zou zo simpel kunnen zijn!

Al dat geproef van die paddestoelen levert overigens een heel irritant paddestoelenkenmerk op: het missende hoekje.

Dat zie je dus meestal pas thuis op het scherm, anders had je er nog een nonchalant blaadje overheen kunnen leggen. Kijk dan hoe zonde:

Is het geen 'snoepie' van (denk ik) een champignonnetje.... totdat je oog valt op dat scherp uitgesneden hoekje .....  #$@#%#%# !!!

Kan je natuurlijk zelf een stuk van de foto snijden, maar dan mis je toch de mooie symmetrie van de witte lamellen van bijvoorbeeld de Russula.

De mooie, symmetrische lamellen van een Russula


Al is de brute wijze waarop ik dit paddestoeltje per ongeluk ontwortelde ook niet echt te verdedigen.

O ja, spiegeltje meenemen....... !!

En ja hoor .....

weer dat hoekje!!
Ik moet daar echt aan proberen te denken!

Gelukkig zijn er ook paddestoelen die min of meer met rust worden gelaten:

de koraalzwammen van Elswout die toch niemand op naam kan brengen ...

Koraalzwam
de (Langsteel)franjehoedjes, die je als soort al herkent aan de kleur, de vorm van het hoedje en de door donkere sporen gekleurde lamellen. Bovendien zijn ze erg vergankelijk en volgens mij nodigen ze door de inktachtige kleur ook niet echt uit tot proeven.
Met welke franjehoed je precies te maken hebt is dan weer werk voor de microscoop:

Langsteelfranjehoedjes

Een onhandige groeiplek wil ook nog wel eens helpen de zwammen gaaf te houden.
Deze felgeel-oranje Zwavelzwam heeft zich verschanst op een dode stam op een plek waar iedereen nog in de auto zit. Je moet dan dus teruglopen en dat doen de meeste mensen niet als ze gaan wandelen .....

ZwavelzwamOf verscholen tussen het verteerde hout, dicht bij de grond.

een MatkopjeEn tot slot van dit eerste herfstachtige blog een paddestoeltje dat ik al heel lang eens wilde vinden en waar ik dus helemaal blij van werd toen ik ze zo maar ineens ontwaarde op een takje tussen de bladeren: het gele nestzwammetje.

Geel nestzwammetje
De sporen zitten in een eivormig pakketje dat in een bekertje vastzit met myceliumdraadjes. Het bekertje is aanvankelijk afgesloten met een geel dekseltje. Bij rijpheid van de sporen opent het dekseltje en spatten de sporeneitjes aangetikt door regendruppels weg. En dat hele proces in één foto verenigd .....

10 opmerkingen :

 1. Hai Albertine,

  Zo, dat is inderdaad lang geleden dat er een pennen/foto-vrucht van jou te bewonderen viel.
  Gelukkig weer zo'n stukje alsof je niet weg geweest bent. Lekker scherp en ontnuchterend. Uiteraard met schitterende foto's Heel kanp gedaan.
  Grappig om nou eens te lezen hoe het komt dat er regelmatig zo'n puntje uit een hoed is verdwenen. Dat heb ik mij echt meerdere malen afgevraagd ;-)

  Niet te lang wachten met een volgend blog hoor.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Albertine,
  Ik maak ook niet zo vaak meer een blog maar fotografeer wel heel veel, maar kijk nog altijd naar veel blogs. Ik ben blij dat ik ook weer van die prachtige foto's van jou kan genieten en kan lezen wat het is. :)

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leerzame blog toch weer, die nestzwammetjes, wat een ontzettend leuke soort is dat. Ja de zomermacro's laten we achter ons, we gaan weer plat op de buik voor de mosjes en paddenstoeltjes, ik kan daar ook zo van genieten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha leuk om eens weer een blog van jouw hand te zien Albertine.
  En ook nu heb ik geboeid jouw informatie gelezen en als ik lees wat je allemaal moet kunnen voor het goed determineren van Paddenstoelen dan blijf ik mezelf nog even beloven dat ik niet alles hoef te weten.
  Wel weer heel leerzaam wat jij er over weet te vertellen en dan ook nog begeleid door van die prachtige foto's, mooi!
  Ik kan me voorstellen dat je blij bent met de nestzwammetjes, prachtig zijn ze en bijzonder dat je het hele proces in een foto kon vastleggen.
  Ik heb weer genoten van je blog, bedankt voor het delen van al dit moois.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb je veel soorten gevonden, Albertine. Ik heb er pas een paar gezien, maar ik kijk niet zorgvuldig, denk ik. Je laatste foto vind ik érg mooi. Wat een aparte paddenstoel is dat. Prachtig, leerzaam blog. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We hebben er lang op moeten wachten, maar het is weer de moeite waard! jouw pennenvruchten zijn steeds weer een groot genot, maar je onderwerpen, en hoe je die letterlijk en figuurlijk belicht, mogen er ook zijn. Ik ben vooral onder de indruk van het Geel Nestzwammetje, nooit gezien, heel boeiend.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat nestzwammetje is echt een topper.
  Wat een prachtige serie met hele mooie foto's. Fijn dat je er weer bent!
  Je posts zijn altijd zo interessant.
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige herfst foto's maar ik ben eigenlijk nog niet helemaal klaar voor de herfst. Ik wil nog zo graag een beetje mooi weer. Maar zoals ik al schreef de foto's zijn stuk voor stuk erg mooi geworden. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Albertine,
  Heerlijk om weer een bericht van je te lezen, al had ik ook al over je andere site gedwaald. Je bent maar een bofkont dat je die nestzwammetjes vond! En ook nog zo mooi open met alles erop en eraan. En... Prachtig vastgelegd!
  Groet, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Weer een interessant blog, als vanouds. Ik maar denken dat er te veel spanning op zo'n hoed staat en dat ie daar opensplijt :) Een beetje zoals een kloofje in je vinger of lip.
  Nu weet ik het tenminste.
  Leuk die nestzwammetjes, totaal onbekend.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen