maandag 29 april 2013

Grutto of Veldbies?


Ik twijfel tussen de grutto en de veldbies...

Het is een mooie zondagmorgen als ik langs het weiland loop. Een beetje heiig nog, de opkomende zon, een en al gekwinkeleer en gesnater. Een eenzame man op een visserskruk, in plaats van de hengel de Manfrotto. Dit is toch ook wel heel leuk!

Grutto


En met een prof bij je is het niet eens zo moeilijk: kijk de tureluur, de grutto, de kievit en wow! de eerste oeverloper. En de vogels vinden het wel best, al dat geklik. Ze zijn druk met eten, met vechten voor de beste plek en met allerlei andere vogeldingen.

Aan de oever van de sloot de eerste dotterbloemen. Even ben ik de vogels vergeten. Wat een zonnig geel! 't Is wel weer even wennen, die grote bloemblaadjes, na al die weken met piepkleine mosblaadjes.

Dotterbloemen


Een feest van herkenning, al die planten die ineens de grond uitschieten.

Een dag later strijkt er vlak voor mijn voeten een Dagpauwoog neer, mooi afstekend tegen het zwartige zand.

Dagpauwoog


Oeps... dat is ook weer even wennen! Maar voordat ik me herinner dat je vlinders vlak in beeld moet nemen, vliegt de Dagpauwoog al weer weg. Nou ja, nog een hele zomer te gaan!

Een van die plantjes waarvan je de schoonheid pas echt ziet als je er met de macrolens boven hangt, is de Vingerhelmbloem.

Vingerhelmbloem


Het is een stinsenplant en behoort tot de Papaverfamilie. Grappig aan het plantje is het 'tasje': de twee binnenste kroonblaadjes zijn dichtgevouwen en bedekken zo de meeldraden en de stamper. Als een insect op het 'tasje' neerdaalt, buigt dit naar beneden door het gewicht en worden de meeldraden en de stamper zichtbaar. Echt weer zo'n ingenieus mechanisme van de natuur.

Het 'tasje' van de VingerhelmbloemNog een stinsenplant: de stengelloze sleutelbloem.

Stengelloze sleutelbloem


Daar moet je best even naar kijken, voordat je de naam helemaal snapt en begrijpt waarom deze zoveel anders is dan de Gewone sleutelbloem (tuinprimula). Hoe zo stengelloos? denk je zo op het eerste gezicht.

Pas als je de gewone tuinprimula er naast ziet, dan zie je wat ze met dat 'stengelloos' bedoelen.

Tuinprimula (Gewone sleutelbloem)
De bloemen op de onderste foto zitten allemaal aan één steel, aan de top waarvan ze als een scherm uitstaan. Bij de stengelloze sleutelbloem is de steel heel kort zodat de bloemen afzonderlijk uit het wortelrozet lijken te komen.

Vogels, vlinders, planten .... en dan laat ik nog een heleboel kleine friemeldingetjes links liggen, zoals dit Blauwe-muntgoudhaantje (alleen de naam al!)

Blauw-muntgoudhaantje
Er is zoveel moois en bijzonders te vinden, maar je moet een keuze maken. Je kunt niet gelijk naar de boomtoppen en naar de grond kijken.   

Ik vaar over het Naardermeer naar de aalscholverkolonie, gaaf! klikkerdeklik ..... 

Aalscholvertje
er loopt ook een sprookjesachtig pad door het veenmos, maar dat maakt geen deel uit van de excursie. Terwijl het gezelschap picknickt, loop ik dus eventjes helemaal alleen over de houten planken. Eén misstap en je zakt bijna tot aan je knieën in het moeras. Het is dan nog heel lastig om weer terug te komen op de loopplank, ervaar ik, lichtelijk in paniek. 

Gewoon sterrenmos - te herkennen aan de dubbele rij tanden aan de bladrand
Tussen de bomen is het overal groen van het mos: veenmossen, haarmos, sterrenmos. Ademloos kijk om me heen, zo stil, zo ongerept, zo groen, je durft haast niet verder te lopen. Fotograferen is lastig, balancerend op de smalle planken; het gefilterde licht vraagt eigenlijk om een statief, de mossen om de buikligging. Het statief heb ik niet bij me, liggen op de planken lijkt me ook geen optie.  De foto's mislukken dan ook merendeels, wat jammer is, ik had graag de betovering van dit stukje natuur willen laten zien! 
Wat zou ik graag de hele dag tussen de mossen lopen zoeken naar de verschillende soorten. Maar de picknickmanden zullen inmiddels wel leeg zijn schat ik in en dus loop ik maar terug naar de boot . 't Is nou ook weer niet een plek om vergeten achter te blijven en in je uppie de nacht door te brengen. 

Twee soorten veenmos
We spotten nog een visdief en dat is dan toch ook wel weer een gelukkig momentje.

Visdief, vertrekt als ik kom
Al schrijvende merk ik nu wel dat de verhalen bij de planten aanzienlijk langer zijn dan de tekst bij de vogels. Lyrischer ook. 

En als ik dan een volgende dag in de duinen in het warme zand lig om de zandpaardenbloem vast te leggen ...

De zandpaardenbloem onderscheidt zich van de Gewone paardenbloem door het knobbeltje aan de top van de schutblaadjes. 

zandpaardenbloem
weet ik het eigenlijk wel zeker. 

De grutto of de veldbies? Ik denk dat het toch de veldbies blijft. 


  
8 opmerkingen :

 1. Hai Albertine,

  Gelukkig hou jij het bij de bloemetjes en de mosjes, want vogelblogs zijn er al genoeg.
  Toch erg leuk dat je zo'n uitstapje maakt en nog leuker om te lezen, dat je al die voegels wel leuk vindt, maar dat je eigenlijk direct je interesse in ze verliest als je iets groens ziet.
  Bij mij is dat net andersom. We zouden samen eens op pad moeten gaan, dan ontsnapt niets aan onze aandacht ;-)
  Jij de grond en ik de lucht. Hahaha.
  Wel weer heel erg mooi hoe jij zo'n paardenbloem in beeld brengt. Heerlijke serie zo, met die afwisselende beelden.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met mij op pad is ook handig voor als je roofvogels wilt fotograferen. Die cirkelen namelijk altijd boven mijn hoofd in de kennelijke veronderstelling dat er een supervette muis tussen het mos scharrelt. :D

   Verwijderen
 2. De grutto, ja ze hebben het niet makkelijk.
  Net als bij jou, hebben dieren, insecten en vogels mijn interesse, maar trekt mijn hart naar de plantenwereld. Vooral alle kleine biotoopjes, die de natuur zelf vormt. En daarom kijk ik ook zo graag op je blog.
  Ik heb weer genoten van je reportage, hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een geweldige foto's zijn dit.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk geschreven en prachtig gefotografeerd, Albertine. Als je eenmaal een voorliefde voor de flora hebt blijft dat ook zo, denk ik. Ik kan me dat helemaal voorstellen. Heeft ook mijn voorkeur en vaak lukken die foto's ook beter. Fijne dag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Albertine je hebt weer een meeslepend blog gemaakt.
  Zo leuk hoe duidelijk jouw voorkeur is voor al het kleine op
  de grond. Maar ook heel leuk om jouw belevenissen te lezen als
  je toch pogingen doet je op vogels te richten.
  En zoals gewoonlijk ook weer prachtige foto's en interessante
  informatie.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke afwisselende blog. Gaaf dat visdiefje.
  En een aandoenlijk aalscholvertje.
  De mosjes en bloemen zijn weer prachtig, en ik heb weer wat geleerd over de zandpaardenbloem.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo leuk om jouw twijfels te lezen over wat je nu wilt zien en fotograferen, en eigenlijk weten we het allemaal wel: jij gaat toch voor het kleine spul op de grond.
  De vingerhelmbloem vind ik een hele moeilijke om mooi in beeld te brengen, maar jouw eerste foto daarvan is echt beeldschoon, complimenten!
  Ook de foto van het sterrenmos is zeer geslaagd, net als de laatste van de veldbies.
  En ja, die grutto mag er toch ook zijn hoor!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen