maandag 13 juni 2011

Plantjes ondanks de droogte

Het dier in zijn natuurlijke omgeving fotograferen mag dan een leuke, creatieve uitdaging zijn, er zijn momenten dat je heel graag zo'n lichtsterke teletoeter gehad zou willen hebben! Een echte Bambi !   :(


Er huppelen opvallend veel duinkonijnen rond deze zondagmorgen. Nog even en er zal wel weer iemand gaan sputteren over overlast in zijn villatuin en dan kan ook op deze dieren de jacht weer geopend worden. Op de achtergrond de witte bloempjes van de nu volop bloeiende liguster.

"Okay, Mam, ik pas wel even op het ei!" 

verstopt tussen de uitgebloeide doornappels
't Moge duidelijk zijn, het is komkommertijd in de plantenwereld. Ik ben de afgelopen weken veel in de duinen geweest en het lijkt alsof er elke dag minder groeit en bloeit. Je ziet de bijen, hommels en vlinders nerveus rondvliegen: geen bloem te bekennen!
Na de regenbuien van afgelopen dagen veren in elk geval de mossen weer op en kleurt de grond weer een beetje groen. 't Is te hopen dat er de komende dagen voldoende valt om alles uit de grond te doen schieten!

Langs het Nieuwe Kanaal tref ik een geel-rood veldje cipreswolfsmelk aan. De bloemen van de wolfsmelksoorten hebben een ingewikkelde constructie en zijn daardoor duidelijk herkenbaar. Je hebt een soort kopje van 2 kelkblaadjes, daarin bevindt zich een vrouwelijke bloem omringd door meeldraden. Dit geheel wordt weer omgeven door een aantal hoornvormige honingklieren. En dit alles wordt dan weer omgeven door grote schutbladen.  Alleszins dus de moeite waarde om met je macrolens boven te gaan hangen!

Bij de cipreswolfsmelk verkleuren de schutbladen tijdens de bloei van goudgeel naar dieprood. Cipreswolfsmelk is verder duidelijk te herkennen aan de op de naalden van de cipres lijkende blaadjes. Het melksap dat bij kneuzing uit de stengel komt, is giftig !
Heksenmelk heeft weliswaar lange, smalle bladeren, maar deze zijn niet borstelig zoals bij de cipreswolfsmelk. 
Nog zo'n opvallend veldje, direct bij de ingang van het Pannenland: Glad Parelzaad. Veel bladen, weinig bloem. Maar na de bloei komen de gladde, harde, parelronde vruchtjes en dan kan het best wel weer een toppertje worden op de blogs. 

Glad parelzaad
Maar eigenliljk ben ik nog altijd op zoek naar orchideeën. De rietorchis heeft haar opwachting al gemaakt op diverse blogs, maar de uitdaging zit natuurlijk in al die andere soorten.  Ze zouden moeten groeien in natte duinvalleien, maar met dat 'nat' wil het op het moment natuurlijk niet zo lukken.
gevlekte rietorchis, te herkennen aan de lusvormige tekening op de onderlip en de 'eilandjes' (bruine ringen) op de bladeren
De gevlekte rietorchis groeit vaak in gezelschap van Grote Ratelaar. Kenmerkend aan deze vrolijke gele plant is het paarse tandje en het uitstekende stampertje. 


De meeste (bijna) bloeiende plantjes vind je langs de zeereep waar de plantengemeenschap niet zo zit met een beetje droogte.

Straks heel erg mooi met de heldergele bloempjes tegen het rood van de bladeren! Muurpeper.

een beetje zand kan ons niet deren: kruipend stalkruid
Ook zo goed als in bloei is het duinkruiskruid. Nu bezaaid met de zebrarupsen van de Sint-Jacobsvlinder. 


Dit is dus het Duinkruiskruid en niet zoals je zou verwachten het Jacobskruiskruid, de waardplant van de Sint-Jacobsvlinder. De twee zijn wel nauw verwant. Het Jacobskruiskruid heeft een oranje hartje met gele straalbloemen er omheen. Bovendien houdt het Jacobskruiskruid niet van de zoute zeewind en je zult de plant in de duinen dan ook nauwelijks tegenkomen.
Het duinkruiskruid heeft alleen een geel hartje, de straalbloemen ontbreken. 
Beide planten zijn giftig voor dieren en dat is de reden dat de rupsen zich hier thuis voelen. Zij hebben geen last van het gif, maar met het gif in hun lijf zijn ze niet aantrekkelijk voor vogels! 

Akkerdistel
En natuurlijk de distels. De meeste staan op het punt om te gaan bloeien. Leuk om eens te letten op alle verschillende soorten! Een heel bijzondere vind ik de Knikkende Distel. Het is voor de verandering eens niet een plantje waar je plat voor op de buik moet, maar ze torent imposant op het duin. Kan niet missen ! (alhoewel...  ?!  )En zo zijn er uiteindelijk toch best nog wel veel plantjes te vinden. Morgen naar een plek waarvan de wandelgids belooft dat het volstaat met zeldzame orchideeën! Nou, 'k kan niet wachten!


14 opmerkingen :

 1. Hallo Albertine,
  Een reekalfje, ooooo wat zou ik dat graag een keer zien. Balen als je dan niet dichterbij kunt komen, niet fysiek maar met je lens.
  Maar je hebt heel veel ander moois gezien: het jonge meerkoetje :), het damhert omgeven door de doornappels, de verschillende plantjes. Ze zeggen wel eens een beeld zegt meer dan duizend woorden. Daar dacht ik aan bij jouw omschrijving van de cipreswolfsmelk, gevolgd door de foto.
  Succes met je jacht op de orchideeën.

  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hai Albertine
  hele mooie serie
  Benieuwd naar je orchideeën.
  Mooie dag gr. Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Albertine,

  Je begin en eindfoto zijn natuurlijk fantastisch.
  De eerste uiteraard niet qua kwaliteit, maar je bent een bofkont dat je het hebt kunnen waarnemen. Dat is toch wel bijzonder.
  Je laatste foto is precies mooi qua scherptediepte en die kleuren zijn werkelijk uitstekend vastgelegd.
  Alles wat er tussenin zit (de florafoto's) zijn weer van die platen die zo de natuurgids in kunnen.
  Dat doe jij toch altijd maar weer op een hele mooie manier.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige serie foto's, leer zo veel bloempjes e.d. kennen.
  Maar de eerst foto is wel heel lief, dat is wel heel mooi om mee te maken.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Albertine
  wat een mooie foto's vooral die ree met jong.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi begin van je blog die foto. Inderdaad jammer dat die wat donker is, maar moeder Ree en kalf is nog wel te zien.
  Ja bloemen en planten weet jij als geen ander mooi vast te leggen, en zijn daarom weer bijzonder fraai. Ook je laatste foto springt er echt uit.

  Goed gedaan!

  Gr,

  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. alleen al het zien van Bambi wordt je al vrolijk.
  Gelukkig heb je nog iets aan kleur en groen kunne vinden. Wat je laat zien en lezen is van hoge kwaliteit. Ik ben ook een week of 3 een vlinder teller tegen gekomen en die vertelde ons ook dat er geen bloempje te vinden is en daardoor ook geen vlinders. We hebben een super voorjaar gehad maar de natuur is een beetje van slag..

  Groejes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mazzel, ree met kalfje, wat zul je genoten hebben!
  Ik moest vandaag aan je denken, ik had deze serie al vluchtig gezien, liep met de macrolens door het duin, en dacht ook wel even wat van dit soort plaatjes te maken, niet dus, wat is dit moeilijk, hulde hoe jij met de macro weet om te gaan. Je info is ook weer erg goed. De laatste foto is schitterend!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat een schitterende blog weer!
  prachtig die distels.....
  o, en die bambi! superlief!!!
  groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Albertine
  De server pakte even niet..en mijn reactie zie ik dus niet.
  Maar ja..
  Je foto's / info van de flora in de AWD zijn altijd geweldig..
  Maar een waarneming als dit :
  Reegeit met kalfje...Ja dat is natuurlijk helemaal geweldig...Een damhert zou al geweldig wezen..Maar een Reekalfje..Ja..Dat is top.
  Gr Henk.
  En veel plezier met de gids..dat je maar veel orchideeën op de foto mag zetten.
  gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vergat te zeggen dat ik verrukt ben van de foto van het kleine meerkoetje bij het ei!!

  groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een mooie serie bloemen foto's De informatie die je er bij schrijft is ook altijd zeer interessant.
  De ree met jong is prachtige ontmoeting.
  Groet Arjen

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oef wat een prachtige serie. De hertjes, super. En al die macro's, werkelijk prachtig. En dan dat schattige konijntje. Zouden mooie ansichtkaarten zijn van de AWD.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik begrijp dat we waarschijnlijk dezelfde knikkende distel voor de lens hadden?
  Dank voor je reactie over mijn vermeende duinroosje, tja, het lijkt een roosje en groeit en bloeit in de duinen, zo simpel leek het dus ;-)De Egelantier, ik zal het nooit meer vergeten.
  Voor de Ereprijs had ik trouwens al bij je gespiekt, heel handig, jouw site!
  Leuk om te lezen dat de Van Limburg Stirumduinen ook jouw favoriete plek zijn, dit is volgens mij zo'n gebied van onbekend maakt onbemind. Ik ben helaas niet altijd in de gelegenheid, maar daar zijn bij zonsopkomst, dat is zo iets moois! Vorig jaar spotte ik daar in de vroege ochtend reegeit met kalfje, echt een geluksmomentje.
  Heb vandaag een vakantie van twee weken in Zandvoort afgesloten, dus om te genieten van de duinen moet ik het voorlopig weer van de blogs hebben.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen