donderdag 11 november 2010

Groot duinsterretjeTerwijl de natuur op zijn retour is, zoals dat heet, grijpen de mossen kun kans. Overal zie je de zanderige duinen groen kleuren.  Vorige week had ik al een prachtige compositie gezien, dus de vraag waar gisteren de wandeling heen zou voeren was snel beantwoord. De lucht was gelukkig niet egaal grijs, een paar fraaie wolken doen het altijd goed boven het landschap.

Tussen het mos schiet het blad van het duinkruiskruid uit de grond. Een eenstijlige meidoorn en de konijnenholen (duinkonijntjes zijn dol op duinkruiskruidblad) vervolmaken het pioniersplaatje. 


Maar bij "de duinen kleuren groen van het mos" kan het natuurlijk niet blijven. Ik lig al snel op m'n knieën tussen de konijnenkeutels: ziet het toch gelijk heel anders uit! Het determineren van mossen is een lastig werkje. Ik zit met de Veldgids Mossen voor mijn neus, blader en lees me suf, maar veel wijzer word je niet. Volgens de Veldgids moet je dan ook een loep meenemen en dan elk plantje afzonderlijk analyseren. 
Een redelijk gemakkelijk te herkennen mosje is het Groot Duinsterretje. Ze is voor een groot deel verantwoordelijk voor de groene tapijten.


Na een regenbui kleuren de plantjes felgroen, bij droogte overheerst een roodbruine tint. De blaadjes eindigen in een sterk getande glashaar. De glashaar staat in het verlengde van het blad. Bij vochtig weer staan de bladeren wijd af en zijn een beetje naar beneden gebogen. Van bovenaf lijken het dan net kleine sterretjes. In droge toestand zijn de bladen samengevouwen en spiraalsgewijs rond de stengel gedraaid.
Hoe gevoelig het plantje voor droogte/vocht is zie je op de volgende foto: aan de kant waar de zon op het bobbeltje schijnt, zijn de blaadjes gesloten. Er omheen staan de blaadjes open.
nog wat landschapjes, omdat het zo'n mooie middag was

aalscholvers vliegen naar hun eilandje


waar enkele weken terug nog de Parnassia bloeide, ontstaat nu een klein moerasje

Zelfs de skyline van Corus lijkt deel uit te maken van het landschap


Aan de andere kant hangt een donkere bui boven Zandvoort;het helm op de voorgrond kleurt zilver

Een regenboog vanuit het Vogelmeer


En dan lonkt in de verte de koffie!!5 opmerkingen :

 1. Hele mooie landschapen heb je weer neergezet.
  Super groetjes Herman versteeg,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. volgende keer niet het vergroot glas vergeten mee te nemen..wat een leuke bezigheid is dit. In de duinen wordt het dus nu een beetje groener. Mooie landschappen en prachtige foto's met goede info. Wat is het daar ook mooi om te lopen.
  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gaaf om op deze stormachtige avond van uit mijn warme huis naar deze mooie foto`s te kijken.
  Heel leuk om het duin te zien door jouw ogen.
  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer een fijne serie Albertine, de Kennemerduinen zijn zó anders dan de AWD, dat laat je heel mooi zien.
  Gaaf dat je net de regenboog te pakken had, toch altijd weer een heel bijzonder gezicht.
  Je mossen-info is weer leerzaam, de volgende keer dat ik door de duinen wandel kijk ik dus w met andere ogen naar de grond, leuk! Dankjewel!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig weer dat fijne moswereldje..Iets waar je snel aan voorbij gaat..maar wat is het mooi.
  De laatste keer ook meer tijd in gestopt om meer naar de grond te kijken..(i.p.v. ver vooruit)..
  De wolkenpartij..en de Regenboog..Heel mooi.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen