vrijdag 5 november 2010

Gewone ossentong; Koningskaars; Duinreigersbek

Gewone ossentong
Afgelopen woensdag trof ik deze bloemetjes nog aan. Een warrige bos van blauw-groen, behaard blad, de stengels inmiddels uitgegroeid tot lange slierten, gebogen door de wind en het eigen gewicht. Aan het uiteinde van de stengel de kleine intens blauwe bloempjes. 
Gewone ossentong is in Nederland vrij zeldzaam, ze komt echter veelvuldig voor in de duinen van Kennemerland, en vooral in de Amsterdamse Waterleiding duinen.

"Onze" plant ;)
 Wie "onze" plant - want zo mogen wij, AWD-ers, haar dan toch wel noemen, niet waar? - met eigen ogen wil aanschouwen: deze bloeit in de berm van het parkeerterrein Zandvoortselaan direct naast de al jarenlang aanwezige, volkomen zinloze slagboom. 


afgelopen zomer
De ossentong groeit vaak in gezelschap van toortsen zoals de Koningskaars. Ook deze zie je iets verder op in de berm, nu klein met bescheiden knoppen. Dat is 's zomers wel anders!


De koningskaars is een tweejarige plant. In het eerste jaar vormt de plant een wortelrozet van grote, met witte viltharen beklede bladeren. Je ziet ze nu overal in de duinen. Ze oogt wat troosteloos.

Bladrozet koningskaars
In het tweede jaar schiet uit het midden een onvertakte stengel op, als een kaars, ze kan tot 2 meter hoog worden. Een opvallende verschijning.

De bladeren staan bijna rechtop, dicht tegen de stengel. Daardoor glijden de regendruppels direct naar beneden naar de penwortel en gaat er geen water verloren.

Koningskaars
En hartje zomer knalt ze je met haar uitbundige kleurenpracht tegemoet.En dan nog zo'n onopvallend plantje dat je nu overal ziet bloeien met haar donkergroene, vaak wat ondergestoven vlezige blaadjes en kleine roze bloempjes. Zo'n onkruidje waarvan je de schoonheid pas ontdekt als je er met de macrolens bovenop kruipt.

Duinreigersbek3 opmerkingen :

 1. Die Koningskaars..prachtig met dat vocht er op..Die is mij in het AWD ook al meerdere malen opgevallen..En het Duinreigersbekje..Een prachtig fijn bloempje. Ja qua flora is er veel te zien in de AWD..(lastig zijn de namen dan)..Maar gelukkig kunnen we die hier vinden/zien.
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de volgknop ingedrukt om niets van je foto`s te missen.
  Leuk dat je er zoveel informatie bij zet, kan ik nog iets van leren en je foto`s zijn prachtig.
  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto's, vooral de laatste macro van het duinreigersbekje, met weer interessante informatie, dankjewel, bij een volgende duinwandeling weet ik dank zij jou wéér meer te ontdekken en te zien.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen