zondag 3 oktober 2010

Zandvezelkop en gesteelde stuifbal

zandvezelkop

Een mooie dag, dus de wandelschoenen aan en de cameratas op de rug. Op naar Parnassia! We zijn aan de late kant. De wielrennergroepen zijn merendeels al vertrokken en hebben plaats gemaakt voor de bakfietsen gevuld met kinderen. Je ziet gelijk wat het nadeel van zo'n fietspad is: de joggers trekken naar de wandelpaden, zodat je voortdurend het amechtig gehijg in je nek voelt van iemand met een rood aangelopen hoofd.
En dan is er kennelijk een speciale dag, want we zien veel groepen natuurverkenners boven op het duin en op de verboden paden.
In de verte gieren al weer de motoren van het circuit. Richting IJmuiden kringelt de eeuwige rook van Corus. Soms heb je wat fantasie nodig voor de natuur in de Randstad.

"Te veel volk op de been vandaag!" hoor ik een oude dame verzuchten tegen haar echtgenoot. Ja, denk ik, te veel volk op de been!  Maar eigen schuld, had ik maar eerder op moeten staan!

We gaan snel van het fietspad af via de oversteek voor de Bruid van Haarlem richting de wat minder populaire paadjes.
De planten zijn op hun retour. Tijd voor bessen en paddestoelen. Het pad is zompig.

In het zand zie ik paddestoelen. Paddestoelen in het zand? Grappig, ze staan in een afwisselend rijtje met konijnenkeutels: keutel, paddestoel, keutel. Bemesting, groei. Weer een stapje in de evolutie van deze zandverstuiving: de zandvezelkop. De paddestoel is kleverig en daarom vaak bedekt met zandkorrels. De hoeden ontwikkelen zich soms ook onder het zand. En nog zo'n vondst: ook in het zand, tussen wat plukjes sterrenmos. Ze lijken op gedroogde konijnenkeutels. Op je knieën tussen het mos zie je dat het hele kleine paddestoelen zijn. De gesteelde stuifbal (Tulostoma brumale.) die wil je toch alleen om de naam al hebben! Het is een kleine stuifzwam - de steel is ongeveer 5 cm lang. Let op de kleine ronde opening boven op de paddestoel.


gesteelde stuifbal


van bovenaf lijken het  net gedroogde konijnenkeutels

de gesteelde stuifbal heeft een ronde opening aan de bovenzijde van de hoed


Mijn dag is al weer goed! Nog wat vrolijke kleurtjes op deze zomerse dag.

Het meest opvallend in het landschap zijn de door bessen rood gekleurde kruinen van de meidoorn.

eenstijlige meidoorn

Zwarte bessen van de wilde liguster. De struiken zijn wat iel omhoog geschoten, ze houden zich op aan de meidoorn; de bessen kleuren mooi met het rood van de meidoorn.


wilde liguster

Een prachtig uitbundig plaatje van bezemkruiskruid en de oranje bessen van de duindoorn.

bezemkruiskruid met duindoorn

Fel rood steken de rozenbottels van de hondsroos af tegen de grijsgroene achtergrond van duindoorn en de stralend blauwe lucht.


rozenbottels van de hondsroos

De hondsroos werkt zich met steun van de duindoorn omhoog.duindoorn ondersteunt de hondsroos


Het wordt drukker en drukker - volgende keer toch echt weer gewoon heel vroeg gaan of gewoon wachten tot het regent en stormt, voor vandaag houden we het voor gezien

2 opmerkingen :

 1. tsja, de drukte is in dat gebied een nadeel, zeker de fietsers....
  in het weekend moet je echt heel vroeg gaan....
  Maar je hebt mooie foto's gemaakt!
  en veel bijzondere dingen gezien, die paddestoelen kende ik helemaal niet!
  leuk....
  groetjes jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben zelf nog nooit in Parnassia geweest..Ik moet daar ooit eens naar toe..Maar voorlopig gaat het er niet van komen.
  Wel heerlijk dat we weer mogen genieten via deze blog van de flora in het duingebied..
  De info is geweldig..en tevens bruikbaar :)
  Ja..Zoals ik al eerder schreef: Wat een meerwaarde zo'n blog!!
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen