donderdag 14 oktober 2010

Burgers Zoo

Het moet iets met het oeroude jachtinstinct van de mens te maken hebben, al dat gesluip door de natuur. Pijl en boog, camera.
Betekende een mislukte jacht voor de jager/verzamelaar van vroeger honger lijden, wij hebben gelukkig altijd nog Burgers Zoo als laatste redmiddel.

Een dubbel gevoel, vooral hier....  maar ja......

Volgens het cursusboek is Dierentuinfotografie toegestaan, om te oefenen en mits men de dieren karaktervol in beeld brengt, dan wel de foto een boodschap meegeeft. De treurnis van het gevangen zitten of zoiets.

Nog steeds met de wilde zwijnen in gedachten ga ik voor de diep triest voor zich uitstarende dieren en in het bijzonder de ongelukkige zwijnen.

Het valt nog niet mee, zo'n treurig starend dier:Dit beertje lijkt best wel tevreden met zijn bestaan. De slaap der onschuld.
Wel een leuk effect om met groot diafragma tegen de tralies gedrukt het dier te fotograferen. De kat, de vensterbank, de lamellen, de geraniums. Of deze rode lynx liever over de jachtpaden van Noord-Amerika zou hebben gejaagd is uit zijn blik niet op te maken. Maar dat heb je meestal met katachtigen.


Geen idee wat dit dikhoornschaapje probeert duidelijk te maken?!


Gefotografeerd door het glas, niet echt optimaal. Maar wel een beeld van diepe depressie. Misschien. Ik weet te weinig van gorilla's om de situatie te kunnen beoordelen. De foto is niet compleet: de rest van de groep zit op bevel van de Big Boss in de boom. Dat doet vermoeden dat we hier te maken hebben met een dwarse puber. Of misschien zelfs wel een  buitengeslotene?   Maar we waren op jacht naar zwijnen. In de woestijn treffen we deze pekari's (navelzwijnen), 't is niet wat in we in gedachten hadden, we zoeken iets met een modderpoel.

Buiten vinden we de Afrikaanse wratten- of knobbelzwijnen. Het zijn dagdieren, maar ze liggen dicht op elkaar gekropen te dommelen als we voor de eerste keer gaan kijken.'t Is dan nog vroeg in de ochtend. Maar natuurfotografie is een kwestie van geduld. We besluiten later terug te komen.


Wat later.. .nou okay... opstaan dus. Maar dan wel direct richting voedseltrog en dat ligt ver buiten bereik van welke camera dan ook. Geduld!Zo gaat dat door. We kijken naar de modderpoel, die is er toch niet voor niks!

En dan vlak voor sluitingstijd nog één laatste blik. 

Hij (of zij) voelt het, onze teleurstelling. 

Traag loopt hij/zij van het nachthok naar de modderpoel.
Kijkt ons terloops aan, wroet wat rond in de modder. Ik loop om de heg heen op zoek naar een plekje met goed zicht op zwijn en modderpoel. Hij/zij begrijpt het volkomen: en als ik een open plek in de haag gevonden heb, loopt hij/zij langzaam mijn richting op en poseert met bemodderde snuit en al.
Mooi toch, dat begrip!  
4 opmerkingen :

 1. Erg leuk zo een dag je burgers zoo.
  Leuke foto’s van al die dieren leuk om naar te kijken.
  Groetjes Herman Versteeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb ook altijd een dubbel gevoel bij een dierentuin...
  Maar je foto's zijn erg mooi!
  groetjes jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De Wrattenzwijnen of Kobbelzwijnen..Zijn best ruige beesten om te zien...En zo'n dierentuin..Natuurlijk is het goed dat er zoiets is...Als ze maar genoeg ruimte hebben.
  Zelf ga ik af en toe wel eens naar een dieretuin..En dan valt het me op dat ik dan liever b.v. de zwaluwen die in en uit een stal vliegen..leuker vind dan de meeste beesten die gevangen zitten.
  Gr Henk
  p.s. Datura..klopt..Zwaar giftig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk gedaan zo, deze dierentuinserie, met een knipoog ;-)
  Ik heb ook al een tijdje het plan om eens naar een dierenpark te gaan om te oefenen met het fotograferen van dieren, dat kan "in het echt" toch aardig van pas komen, maar tegelijkertijd staat het me tegen... heel herkenbaar dus, jouw dubbele gevoel.
  Maar erg origineel hoe je er een missie met opdracht van hebt gemaakt! Het knobbelzwijn kijkt ( gelukkig) niet zo triest, en met zijn snuit vol modder vind ik hem erg leuk!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen