zaterdag 2 oktober 2010

Blauwvleugelsprinkhaan

Wie hartje zomer over de kale vlaktes met mossen liep, zal ze zeker gezien hebben: de blauwe schichten die in glijvlucht alle kanten op wegspringen bij elke stap die je zet. Een blauw vlindertje? Je speurt hoopvol rond, maar geen vlinder te bekennen.

Mal beest! Met een schutkleur die perfect past bij de dorre grasjes en mossen. Opgeschrikt door de minste beweging. En dan ook nog bij voorkeur in de volle zon.

Blauwvleugelsprinkhaan

Als je eindelijk een exemplaar ontmoet dat wel even wil poseren, dan geeft het natuurlijk geen pas om met reflectieschermen, witte tentjes, filters en wat dies meer zij in de weer te gaan. Dan neem je de beroerde fotografische omstandigheden maar zoals ze zijn, want ja, het is toch al heel wat om hem gewoon 'te hebben'.

De helderblauwe achtervleugels van deze sprinkhaan zijn in rust niet te zien, ze worden alleen na een sprong uitgeslagen. De sprinkhaan kan niet vliegen, maar zweeft tientallen meters na de sprong. De dijen van de poten zijn ook blauw gekleurd. Door de grootte van de vleugels lijkt de sprinkhaan, zoals al opgemerkt, tijdens zijn vlucht meer op een vlinder.
De felblauwe kleur dient om vijanden af te schrikken.
2 opmerkingen :

 1. mooie plaatjes, ik heb hem idd veel gezien , die blauwe vleugeltjes althans, daarna kun je hem dus niet meer vinden.....idd erg lastig om op de foto te krijgen.
  groetjes jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Albertine,
  Ik geloof niet dat ik deze blauwe vleugeltjes ooit gezien heb, ik ga dus beter opletten!
  Leuke info weer.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen