maandag 27 september 2010

Witte abelen


Weer zo'n prachtige pionier. Dit keer een boom. Een taaie boom die tot 30 m hoog kan worden, maar meestal kleiner blijft.  
De witte abeel vormt ondergrondse uitlopers waaruit jonge boompjes groeien. De bomen worden veelal aangeplant om verstuiving tegen te gaan. De boom gedijt in brak water.

De witte abeel valt op door de zilverwitte onderkant van het blad. Als de wind de bladeren opwaait, zie je de kruinen van de bomen schitteren in het  zonlicht! De bast is wit, grijs of bruin en lijkt op die van de ruwe berk.
De witte abeel is familie van de wilg. Ze draagt in de lente dan ook katjes: groengele vrouwelijke en roze mannelijke. De eerste foto-opdracht al weer voor komende lente dus! 

De zachtgroene en witte tinten van de witte abeel kleuren prachtig met andere struiken en bomen, met het zand en met de damherten.

bijna een romantisch schilderijeen prachtige combinatie van de witte abeel met de duindoorn
(foto juli 2010)

blad van de witte abeel


2 opmerkingen :

 1. Hoi Kementari
  Wat een mooie site over(vooral Flora)de Flora en Fauna van het duingebied...Als je het goed vind wil ik hem bij mijn Links zetten..en natuurlijk even promoten.Want info over de Flora in het duingebied is natuurlijk zwaar onderbelicht. Mail me even (zie bij profiel.)
  Gr Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo,
  Via de site van Henk heb ik hier even een kijkje genomen, wat een mooie informatieve site!
  Een interessante aanvulling op alle blogs die al bestaan, want veel info over de flora en fauna is mij onbekend, en met wat meer kennis kijk je met hele andere ogen.
  Een site om regelmatig terug te komen om te genieten van het vele moois in de duinen, en telkens weer wat wetenschap te vergaren.

  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen