woensdag 22 september 2010

Duindoorn - pioniersplant

eind augustus

Na het helmgras en biestarwegras is de duindoorn een van de eerste planten die zich vestigt in het voedselarme, door de zeewind geteisterde gebied direct achter de duinen. De duindoorn heeft prachtige zilver-groene, lange, smalle bladeren, die veel licht opnemen. Bloempjes kun je nauwelijks ontdekken, ze zijn slechts een paar millimeter groot, onopvallend van kleur en reukloos. 
De plant is tweehuizig: er zijn dus mannelijke en vrouwelijke planten. Alleen de vrouwelijke planten dragen bessen. En omdat de duindoorn zich vermeerdert via uitlopers en de vrouwelijke plant dan alleen vrouwelijke planten voortbrengt, en de mannelijke mannelijke planten, zie je soms hele struwelen vol bessendragende planten of juist planten zonder bessen.
De bessen verschijnen in augustus. De bessen kleuren in de herfst oranjerood en als ze lang blijven hangen gaan ze gisten. Laat in de winter komen de kramsvogels massaal op de bessen af, om vervolgens wat tipsy op de pootjes rond te wankelen.


begin augustus

spinsel bastaardsatijnvlinder

Een andere fan van de duindoorn is de bastaardsatijnvlinder. In de herfst zie je tussen de takken de spinsels waarin de rupsen overwinteren. In de loop van de winter verschrompelen de spinsels en het is verrassend om te zien hoe in de lente de rupsen in grote getale te voorschijn komen. De vlinder zelf heb ik nog nooit gezien op de struik.


begin mei: de rupsen komen tevoorschijn


De duindoorn is een leuke plant om het hele jaar door te volgen!
Veel informatie over de duindoorn kun je HIER lezen. 


Geen opmerkingen :

Een reactie posten